torsdag 14 november 2013

Jobbigaste bilisterna

Låt mig klargöra min ståndpunkt, vägen är inte ett vardagsrum, det är inte en lekstuga, det är inget kontor, ingen matsal och inte heller en plats för självhävdelse. Det är helt enkelt en rätt tråkig plats att vara på, musik, fint väder eller vackra utsikter kan göra resan bättre, för att inte tala om trevligt sällskap. Bilkörning är en övning i samspel och det måste man gilla om man skall funka hyfsat på vägen.
Här är mina favorithatobjekt i biltrafiken.

1. Den ojämne, ibland går det vääääldigt långsamt, sen går det rätt fort, ibland är de på väg mot räcket eller diket och ibland kör de som folk. Föraren är inte onykter, men han, för det är oftast en han, pratar i telefon och gör tusen saker. Han kör en Chrysler Voyager, Chevrolet Transport eller annan vräkigare minibuss. Han är gissningsvis en småföretagare som är ensam i bilen men som är väldigt social och gärna pratar bort en stund.

2. Den långsamme,  en kvinna, för det är oftast en kvinna, 50+ och i vinterkappa med pälsbrämad kapuschong. Hon kan köra vilken svenssonbil som helst. Det går väldigt väldigt långsamt framförallt inne i stan. På landsvägen är det inte så farligt 80 - 90 på 110 väg, gärna på fyran eftersom det var fyrväxlat när de tog körkort.

3. Den hänsynslöse, här pratar vi den klassiska omköraren med sina lysen i din kofångare. Kör nyare tjänstebil eller vräkigare fordon uttaget på firman. Behöver inte vara en man men visst är de i majoritet. Tänk vit Audi med takbox i matchande färg. Kännetecknet är att de alltid utnyttjar den sista biten av mitträcksvägen för omkörning. Kör sällan galet fort men kanske 130-140 på motorväg.

4. Den ovanlige, en man som ser ut som en get, bär skinnkeps, skepparkrans, är 60+, bor på landet, kör som om han vore den ende på vägen, han ser helt enkelt inte den andra trafiken. Rätt ut i en korsning, kan sitta disträ och missa ett grönljus, ibland ett rödljus. Ovetande om sin totala brist på samspel i trafiken. Kör Volvo 740 från 1987 med takräcke året om.

5. Machobuffeln, påminner om den hänsynslöse men triggas inte av alla andra i trafiken. Machobuffeln blir sur om någon kräver något av honom, då måste han visa att han har störst bil och att han kan göra mos av dig om han vill. Försök inte blinka med helljusen när han segar sig om en lastbil i 81 km/h under två minuter på motorvägen för då tänder han till. Först går han åt sidan, sedan kör han upp i häcken på dig med sitt strålkastarförsedda älggaller, sedan kör han om dig i 150, Chevrolet Tahoen kränger som en segelbåt när han sedan slänger in sig framför dig och saktar ned till 60. En idiot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar