fredag 8 november 2013

Humleodling för helsvenskt öl

I princip 100% av all humle som används till ölbryggning i Sverige är importerad. Tyskland, England, USA eller Tjeckien är stora producentländer. I Sverige har vi aldrig varit självförsörjande trots att det var lag på att gårdar skulle ha humleodling från medeltiden och fram till 1860. På 1500 talet importerades så mycket humle att 1/9 av hela svenska järnexportens värde gick åt till humle.

Humle är också en växt som lever väldigt länge. På många av de platser där man en gång odlade humle kan man än idag, två hundra år efter att man aktivt slutade odla den, hitta växten.
För ett par år sedan gjordes en inventering av gamla odlingsplatser baserat på de äldre geometriska kartornas uppgifter från 1600 talet. De visade sig var utmärkta vägvisare än idag. Där man en gång odlade återfinns växten ofta än idag. I regel är det honplantor man hittar, det var de som odlades, hanplantan ger inga kottar och om honkotten pollineras förändras smaken i fel riktning på ölet.
Den här inventeringen gjordes av Els Marie Karlsson Strese vid SLU inom ramen för projektet för odlad mångfald POM. Jag stötte på humleinventeringen i den skrift som framställdes om de äldre geometriska kartorna för att visa på vad de kan användas till idag. Där hade hon skrivit ett kapitel.

Nu är frågan - hur smakar äkta svenskt öl baserat på gamla kornsorter och gamla svenska humlesorter? INGEN har gjort detta i modern tid vad jag vet, upplys mig gärna om du vet bättre.
Den småskaliga odling som bedrivs i Näsum Bromölla på en 1900 tals sort från Sverige, tycker inte jag duger. Den är ju modern, tämjd i växtförädlarens drivbänkar.
Tänk er att dricka ur en trästånka från 1600 talet, samma typ av bryggd som man drack litervis av dagligen för 400 år sen!  Hur smakar det?

Humlen är en stor del av ölets smak, hela eftersmaken beror på humlen, hur förökar man dessa gamla plantor? Jag vet inte, sticklingar? Pollinerade frön från en honkotte? Det går åt mycket humle för att framställa öl, någon större industri tror jag inte på. Däremot skulle det säkert kunna gå att göra en limited edition serie hos t ex Jädraöl. T ex 2000 liter eller 6000 flaskor. Antagligen är det lite av ett pyssel att hitta bra exemplar men jag tror att man gjorde mätningar av de olika sorterna. Vilka som passar till öl vet bryggmästarna.

Nån som vill vara med och odla? Vi behöver kanske 500 kvadratmeter, 100 för humlen och 400 för kornet. Gamla kornsorter finns i genbanken, kanske finns det redan bönder som odlar dem. Nere på Linnés Råshult finns det nån sorts experimentodlingar. Kanske kan de tänka sig att utöka humleodlingen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar