fredag 9 augusti 2013

Vad är motionsidrott idag?

Under mina år i styrelsen för en cykelklubb kretsade många av frågorna kring hur man värvar fler medlemmar. Föreningen hade stagnerat medlemsmässigt. Från toppåren med ca 125 cyklister ner till ett sextiotal. Under ett par år lyckades vi vända spiralen och nådde ett nittiotal medlemmar. Idag två år efter att jag slutade har föreningen tappat dessa trettio medlemmar och ytterligare kanske ett tiotal. Vi, jag, lyckades inte tillvarata den cykelvåg som sköljer över landet framförallt på mtb sidan. Vad var det vi misslyckades med?

För det första: det krävs en kritisk massa av aktiva cyklister och föreningsfunktionärer från flaggvakter till styrelse. Den kritiska massan saknades hos oss, vi var för få och för passiva från början. För oengagerade i annat än vår egen träning om vi skall vara exakta. De av våra medlemmar som var mest intresserade av mtb märkte att det framförallt var en förening för landsvägssidan. Mtb åkarna skulle ha givits större svängrum, även om det är oklart om det hade räckt. Vill man skapa något nytt och stort gör man det oftast på bekostnad och med motstånd från det gamla. Jag tror iofs inte att det hade blivit något motstånd, i vart fall inte från någon i styrelsen. Däremot fick de för dålig draghjälp i uppstarten av träningsgrupper, jag var för passiv som ledare.

För det andra: vi gjorde en felaktig analys av dagens motionstrend och hade fel attityd. För att tala cykelspråk, vi cyklade långsammare för att fler skulle kunna hänga med. Istället skulle vi ha cyklat fortare, tävlat mer, varit mer kommersiella och gjort större anspråk. För att tala reklamspråk, vara yngre, snyggare och snabbare med dyrare grejer. Vi var helt enkelt inte tillräckligt samtida. Vi tänkte, enkelt, anspråkslöst och billigt. Det blev för passivt och för fattigt. Vi breddade oss för att nå till nybörjarna, de nyblivna vuxna cyklisterna.  Men de flesta av nybörjarna vill inte cykla i nybörjargrupp, de vill ha dyra hojar, fina kläder, utmanas av tuffa lopp, synas på snygga bilder och träffa andra nyfrälsta cyklister. Vem vill åka runt i 23 km/h på en hybridhoj med en fladdrande vindjacka och "bli" cyklist? När man kan köpa hela elitpaketet och cykla Vättern i någon subgrupp eller mtb vasan på en kolfiber 29":a?

Detta leder till frågan - vad är motionsidrott idag?

Mitt svar är att motionsidrott idag är samma sak som för trettio år sedan med den skillnaden att alla oavsett ambitionsnivå har närmat sig en slags mitt, eller norm om man så vill. Förr var en rask promenad en slags motion för flertalet, idag gör man samma promenad i sportkläder och med stavar i händerna. De med mindre sportig ambition har blivit sportigare. Förr sprang elitmotionärerna milen på 35 minuter eller snabbare, man var mager som en sticka och man luktade svett. Idag springer elitmotionärerna milen på 40 minuter, man är solbränd, har gymtränat och lägger träningskläderna i tvätten efter varje pass. De sk. elitmotionärerna har närmat sig mittenfåran av motionärer. Snart springer alla milen på 50 minuter, män, kvinnor, gamla och unga.
Trots att loppen bara blir längre och längre cyklar, springer eller skidar man i en alltmer likartad fart. Den lilla gruppen elitmotionärer har blivit sämre och den stora massan må gott motionärer har blivit bättre tränade.

I skuggan av den enorma motionsvågen lever tävlingsidrotten. Den är idag närmast en subkultur bland vuxna människor. Tänk er en löpare som springer något så antikt som Kretsmästerskapen 10 km men som aldrig sprungit Stockholm Maraton eller Göteborgsvarvet. Finns det såna löpare? Förr ställde inte tävlingsidrottare upp i motionslopp, de höll sig för goda för det, idag är det väl bara den yppersta eliten som inte tävlar i motionslopp.

Vi motionärer jämför tider som 42 min mot 45 min på milen. Faktum är ju att för den verkliga eliten är 35 min jogging, på damsidan också... Men i seedningsgrundande motionslopp inför klassikerloppen räknas varje sekund, det har blivit som en idrottslig analogi till Lars Ekborgs "Det var skönhetstävling i byn - ingen vann".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar