torsdag 9 maj 2013

Veckorapport: trä, träning, trädgård

Byggnadsvård

Skrapat bort plastfärg och grundmålat garagefönstren med Gysinges linoljefärg, två rutor behöver bytas, 66,4 x 25 cm, de gamla var spruckna. Fönsterfodren skrapade och grundade.

Altanen slipad, det kunde jag ha räknat ut, det blir inte snyggt, frågan är vad som kan göras åt det. Ömsom ljust nytt trä, ömsom mörkt gammalt.. Inte snyggt, men skönt att gå på! Helt lent nu.

Inköpsbehov nu, ett par bockar för utomhusarbete, målning, sågning och slipning.

Trädgård

Har börjat sätta vintergröna mellan syrenbuskarna, dyrt är det, 10 st 480 kr.Det syns knappt att jag planterat. Nu gäller det att få tag i Hasselört, Myskmadra och Skuggröna också. I fonden blir det ormbunkar. Så här i början är det mycket blanda och ge, osäkert vad som funkar. De omplanterade aroniabuskarna verkar ta sig på sin nya plats. 

Kampen mot ogräset och då i första hand kirskål kommer att bli tuff, hela Gävle är som inbäddad i kirskål. Bladen ser så veka ut, men under jorden har de tjocka sega rötter som slår rotskott hela tiden.

Förkultiveringen till krydd och grönsakslandet går sådär, några har grott, andra frön syns inte ett spår av groddar på. Dragon och Purjo blir det mycket av. Jorden är uppvänd, gödsel och planteringsjord lägger jag ut när det är dags för sådd om tre veckor. Tills dess behövs ett nät mot rådjuren och kaninerna. 

Gräsmattan är gödslad, i natt regnade det, snart dags för en första klippning. Osäker på vilken klippare som är bäst för oss. Vi har inte så mycket gräsmatta, samtidigt vill  jag ha den rätt hög, vilket gör handklippare arbetssamt. Lutar åt en billigare motorklippare med uppsamling. T ex denna, rek pris 8900 kr. Det är för dyrt för vår lilla trädgård. Utan uppsamlare går det att få Klippo för 4000 kr.

Träning

April var en bra månad och maj började bra med 6h första veckan, men nu är jag förkyld. Har fått en tiomilare i benen, behöver få ett fyratimmarspass i helgen på dryga 12 mil. Sedan får jag jobba på styrkan och vila inför lördag 18 maj. Då väntar 14 mil, 2x70 km på en bana med en jättebacke. Två gånger uppför olshyttebacken kommer bli tufft. Å andra sidan har jag inte kört ett motionslopp på många år, så det skall bli kul. Får försöka skruva ned förväntningarna och hoppas att det går lagom fort i klungan. Har ju vare sig mil i benen eller fartträning för att hänga på om det går undan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar