torsdag 25 april 2013

Falska cykelklubbar

Vad är en idrottsförening i Sverige? Det är en ideell förening som är medlem i sitt specialidrottsförbund som i sin tur är medlem i Riksidrottsförbundet. Ett grundläggande krav är öppenhet för att organisera människor oavsett kön, ålder, etnicitet eller funktionshinder. Oftast finns inte möjlighet att bedriva alla sorters verksamhet men gränserna för vem som inte har tillträde skall vara få och så inkluderande som möjligt. En öppen förenings styrelse kan alltså tas över av nya medlemmar som vill göra andra saker än den tidigare styrelsen, om föreningen är öppen, vilket en RF ansluten förening skall vara.

Men så ser inte verkligheten ut, längre. Antalet cykelklubbar växer explosionsartat, av två huvudskäl:

1. Regelverkets utseende
    Endast föreningar kan söka tävlingslicens åt sina medlemmar
    Endast föreningar får söka sanktion för att arrangera cykellopp

2. Förändringar i omvärlden
    Den nya vågens motionärer håller på med flera sporter samtidigt
    Den nya vågens motionärer vill göra sin grej, inte anpassa sig till de folkrörelsedrivna formerna och idealen

Därför uppträder samma mönster i hela cykelsverige, multisportklubbar, skidklubbar, löparföreningar, triathlonklubbar etc skapar grensektioner för cykling. Det här är naturligt och inget konstigt, det får egentligen bara goda konsekvenser, upparbetade föreningar breddar sig framförallt på motionssidan. Väldigt sällan på elitsidan. Problemet är att de här föreningarna sällan är drivande i sitt nya specialidrottsförbund SCF, det i sin tur gör att det blir lite vi och dom mellan "riktiga cykelklubbar" och grensektionsklubbar. En klyfta jag tror ändå går att överbrygga genom förnyelse av framförallt de gamla cykelklubbarna.


De falska cykelklubbarna


Sedan finns det de falska föreningarna, de som egentligen är slutna sällskap bestående av vuxna kompisgäng som har gemensamma mål, t ex. att cykla Vätternrundan under 7h eller på XX timmar. De fixar sponsorer, snygga cykelkläder, de bloggar och är väldigt trevliga på alla sätt och vis. MEN de är inga öppna föreningar, de borde inte få utverka en enda licens, de borde inte få arrangera ett enda lopp. Samma sak gäller företagslag, personalen på cykelfirman som gillar att tävla, som bara vill ha kontroll på sitt. Ibland är de öppna, men de gör inget för sporten, de vill bara träna ihop och förenkla livet för dem som bara vill träna, tävla och betala men inte engagera sig.

En tredje variant på falsk cykelklubb är företaget som bara vill organisera lopp, för välgörande ändamål eller profit, sak samma, de är inga öppna medlemsdrivna föreningar.

En fjärde sort är de rena elitlagen, här handlar det visserligen om falska cykelklubbar, men orsaken till deras framväxt är framförallt ett strukturellt problem för hela idrottssverige. Verklig elitidrott har väldigt lite med breddverksamhet att göra, det kräver enorma resurser och ungdomar och motionärer kan bara vara glada att de slipper betala kalaset.

Ta exemplet Göteborgs cykelförbund, av 21 cykelklubbar är 5 st falska, 2 st rena elitlag, 4 st grensektionsklubbar och 10 st "riktiga cykelklubbar".

I Stockholms cykelförbund finns 38 föreningar, av dem är 8 falska, 2 elit, 10 grensektionsklubbar och 18 riktiga cykelklubbar.

Vad bör göras?


SCF bör ställa krav på ett visst antal medlemmar i föreningen för att få bli medlem i SCF. De bör hålla hårt på kravet om öppenhet. OCH föreningar vars verksamhet inte är livaktig vare sig till verksamhet eller medlemsantal bör uteslutas. Med livaktig verksamhet menas arrangera t ex tävlingar eller motionslopp med öppen inbjudan. Klubbarrangemang räcker inte. Det räcker absolut inte med att det formella sköts och att årsavgiften betalas. Liket lever inte för det. 

Nu frågar sig kanske vän av ordning om de falska föreningarna är ett problem? Är det inte bra att folk organiserar sig och rör på sig? 

JO det är det, men inte för cykelsporten, inte för idrottsrörelsen, tvärtom bygger den sin legitimitet på ideal som de här privata tillställningarna inte ställer upp på. Öppenhet, ungdomsverksamhet, social verksamhet och delaktighet i gemensamma angelägenheter för sporten såsom arrangerande av tävlingar för alla klasser. Jag menar att om SCF verkligen vill behålla sitt idrottsmonopol så skall de hålla boet rent. Man kan ha många invändningar, t ex är många gamla föreningar så rigida att ingen vettig människa vill sätta sin fot där. Det finns gamla konflikter mellan föreningar som man inte vill blanda sig i. Föreningar ställer ofta krav på sina vuxna medlemmar, om att hjälpa till, man kanske inte vill hjälpa till, man kanske bara vill betala sina 400 kr cykla och gå hem och duscha - å vem faaan är du att kritisera mig för det??  Mind your own business för helvete!!

Öööh nej det är precis det jag inte gör, jag ber dig vara med och bidra med mer än dina pengar, jag kräver något av dig, du duger inte du medlem i falsk cykelförening. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar