måndag 29 april 2013

Det här med 70/20 intervaller

Ja vad är det som är  så speciellt med den magiska sifferkombinationen 70/20? 70 sekunders arbete, 20 sekunders vila, finns det någon fysiologisk orsak till att många just tränar såna intervaller? Har det något med energitransporten i musklerna att göra? Har det något med själva idrottens krav, att en spurt eller ryck ofta varar 70 sekunder?

Jag har i vart fall inte hittat några sådana belägg. Däremot finns det en mycket enkel förklaring, det tar några sekunder för kroppen att höja hjärtfrekvens och andning efter vila. Enkel matematik ger vid handen att det alltså handlar om 60 sekunders effektivt arbete och 30 sekunders vila och uppvarvning. Detta är helt i linje med de traditioner som ofta styr i idrotten, man gör som andra gjort, tämligen oreflekterat. I slutändan handlade det bara om att lättare kunna säga hur länge man kört på en viss nivå. Innan pulsmätarna slog igenom kördes det 70/20. Idag när man har wattmätare körs det 70/20.

Nu till det roligaste, eller mest tragiska, det finns de som varvar upp redan innan de 20 sekunderna är till ända, för att det verkligen skall bli 70 sekunder arbete...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar