måndag 22 augusti 2011

På marmorklipporna.

Eleverna kommer, arbetsåret tar sin början. Ett nytt gymnasium GY11 skall börja genomföras, nya kursplaner, nytt betygssystem med det gamla som löper parallellt i två år till. Men just nu kretsar mycket kring staden Gävle, kanske flyttar vi dit, blir det så sitter jag inte här i Karlstad vid den här tiden nästa år, hur blir det då? Det är svårt att engagera sig i något innan jag vet.

Träningen har fungerat mycket bra i flera månader nu, ingen sjukdom, inga skador, flera formtoppar och en hög grundnivå. Nu gäller det att förvalta detta genom hösten tills skidsäsongen börjar. Hemligheten är att genomföra distansträningen och inte fastna i alltför korta och hårda pass. Men det är svårt i mörkret, kylan och tröttheten innan snön och ljuset kommer. När hade jag en bra november - december sist? 1998?

På nattduksbordet: I Bakhålls senaste bokpaket kom Enst Jüngers På Marmorklipporna från 1939. En intellektuells uppgörelse med nazismen, en ideologi han trodde han förstod och sympatiserade med. Men redan innan kriget formulerade Jünger en frän kritik, vars huvudansats är avskyn för den våldsamma, obildade, mediokra, historielösa, lögnaktiga och misstänksamma mördarstat nazisterna skapade. Jüngers elitistiska asketiska humanism fick inget gehör. Vad trodde han? Att en tiggarmunk skulle kunna driva Ullared?
Språket, uttrycken, allt är medryckande, lite överdrivet, men det gör inget, det skapar närhet och intresse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar