lördag 16 juli 2011

In the state of Denmark

Det är något ruttet i Danmark

Visste du att en invandrare som gift sig med en dansk medborgare måste klara ett danskt språktest och samhällskunskapsprov inom tre månader annars blir han utvisad? Att det inte finns någon kurs i "danska för invandrare" och naturligtvis ingen samhällskurs?

Visste du att det inte går att få visum till Danmark för majoriteten av världens medborgare? Avslag rakt av även om man har råd, visumansökan kostar flera tusen.

Efter några dagar med vänner som sitter i just den här knipan, han ickedansk hon heldansk, inser jag att allt är gjort för att inga fler människor från ett ickeeuropeiskt land skall flytta till Danmark.

Fantastiskt väder, natur, bad och öl, ändå är det med blandade känslor jag lämnar Danmark. Vart tog det landet vägen som vi svenskar haft som föredöme inom pedagogik, socialt arbete, konst och livsglädje? Kvar finns bara ett räddhågset skal fyllt av hukande människor. Ett land där populism föväxlats med demokrati. Tyvärr tyder mycket på att vi är på väg i samma riktning själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar