tisdag 14 september 2010

Vad man borde göra

Läste detta i SvD idag. Ola Wong för fram en viktig aspekt, det går inte att Kina och resten av den mindre energislukande delen av världen först blir som oss för att sedan ta hänsyn till miljön.
Då är det redan för sent!

Finns det någon framkomlig väg eller kommer vi att låsa fast oss i global orättvisa av hänsyn till planetens framtid?

Några tankar:
  • Vi måste genomföra det livsstilsskifte i västvärlden som vi redan idag har råd med, det kommer att bli en delvis smärtsam övergång, den kommer inte vara rättvis. T ex kommer många få fimpa bilen medan andra fortsätter köra V8. Face it!
  • Det nuvarande mönstret av ålderdomlig teknikexport till länder med svag miljölagstiftning (oftast fattiga och korrupta) måste upphöra
  • Tullmurarna måste bort - även på jordbruksprodukter
  • Grön skatteväxling måste gå till just miljöomställning och inte mer motorväg

Detta med piska och morot i ekonomin är ju ett rött skynke. För båda leder till minskade skatteintäkter och i värsta fall en snedstyrning av konsumtionen. Tydligt exempel? Saab Biopower, 1,6 ton bil med 200hk motor miljöbilsklassas för att den går att köra på E85.

Enda styrningen som tycks funka är den mot lågenergihus. Men hus har en låång livslängd, dröjer det 200 år innan de flesta bor i passivhus?

Två sista tankar, den som uppfinner ett billigt bilpoolsystem med miljöbilar kommer att bli rik.

Varför kan inte bilindustrin skapa en bil som väger 1000kg, drar 0,3 l rapsdiesel milen och är stor som en familjebil anno 1980? Kan stå ut med en toppfart på 130. (Volvo 240 har samma axelavstånd som nya Golf...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar