söndag 8 februari 2009

Nytt samhälle gamla lösningar

Sveriges valuta tappar värde i lågkonjunktur vilket gynnar exportföretagen, svenska produkter blir billiga. Sverige satsar på kärnkraft för att skapa ett energiöverskott att exportera. Inom EU sätter vi upp tullar mot omvärlden. Tänk på Biltemas tusenkronorscyklar, de har köpts in med den 48% "antidumpningstull" som råder på kinesiska cyklar. För livsmedel är tullarna oftast ännu högre. Den här nymerkantilismen måste få ett stopp.
Framtiden kommer döma oss som vi dömer det tidiga 1800- talets människor för att de höll fast vid ståndssamhället i ytterligare femtio år fastän det egentligen var stendött redan under Gustav III dagar.
Nu börjar rättegången mot Pirate Bay, jag har aldrig laddat upp eller ned upphovsskyddat material därför att det är olagligt, däremot borde det inte vara det. Det är den nya tidens ludditer som försöker stoppa historien. De vet att det inte håller i längden men fram tills dess skivbolagen och filmindustrin sitter på egna smarta lösningar tänker de dämma upp utvecklingen. En mental järnridå, skivindustrin är Östberlin.
Vårt samhälle blir allt mer uppdelat mellan dem som lever kvar i industrialismens tänkande och de som förstår framtiden. På samma sätt som under industrialiseringen levde det gamla bondesamhället kvar men man förstod redan då att det var döende, Skansen skapades av just det syftet. Upphovsrätt, tullar, migrationsverket och bensinmotorer snart finns det på historiska läromedia. Listan kan göras lång, allra mest tragikomiskt är det att de som ropar högst på tillväxt och utveckling är de som står stadigast fastvuxna i det förgångna och babblar mest om "globaliseringens utmaningar" - globaliseringen är ingen utmaning mitt herrskap det är ett tillfälle!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar