fredag 6 februari 2009

Denna kärnkraft...

Kring hälften av de borgerliga väljarna vill behålla eller bygga ut kärnkraften. Av vänsterns väljare är siffran nere i ca 40 %. DVS inga väljargrupper är entydigt positiva till kärnkraften.
Vi har 10 reaktorer på en befolkning om 9 miljoner invånare, i många år var det 12 reaktorer på en halv miljon färre svenskar. Kärnkraft är ju utmärkt om man vill minska koldioxidutsläppen men de bygger fast oss i ett energiberoende. För snart trettio år sedan hade vi en folkomröstning, då var domen enkel, stopp för utveckling och avveckling på sikt. Vi hade en enorm överkapacitet numera bara en liten överkapacitet. Beror det på att industrin har blivit så mycket mera resurskrävande? Nej snarare tvärtom, massafabriker och stålverk har lagts ned sedan 1980. Däremot har hushållen börjat konsumera mer, framförallt utanför Sverige, exporten har ökat till betalningsvilliga européer, vi svenskar har fortfarande låga energipriser. För att vi skall kunna fortsätta ha låga priser måste mer el produceras . Därför blir det enda svaret utbyggnad. Eller en statlig energipolitik som ser radikalt annorlunda ut. Vattenfall drar in 15 miljarder per år - vem vill ändra på det? Energiskatterna drar in 74 miljarder, vem vill minska energikonsumtionen?

Nej vi drog inte in golvvärme i badrummet, vi tyckte det var en onödig lyx.

2 kommentarer:

 1. Precis som Stefan Edman menar jag att vi kan ställa om till ett energisnålare samhälle. Om den politiska viljan finns.

  Vad anser du själv? Tycker inte du att svenska folket borde få sätta sig in i frågorna, väga svaren och åter folkomrösta om kärnkraften?

  Och precis som du längtar jag till våren och landsvägarna på en cykel.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 2. Nej jag tycker inte att vi bör rösta om kärnkraften en gång till. När det gjordes 1980 var det bara pga sossarnas svek med linje 2 som vi blev en kärnkraftsnation. Idag är frågan död, det bevisas inte minst av att det inte blev någon folkstorm av borgarnas utspel, bara en liten krusning på den mediala ytan. Rikspolitiker och vi de mest intresserade engageras. 2003 var jag ute och demonstrerade mot ett intåg i Irak, om kärnkraften hade haft samma sprängkraft skulle en folkomröstning vara ett alternativ, men så är inte fallet längre. Koldioxiddebatten har ändrat utgångsläget, i en förlängning av den debatten får vi kanske ett energisnålare samhälle som bättre kan tillgodogöra sig uthålliga energialternativ och på sikt göra kärnkraften till en ännu dyrare energikälla som till sist dör sotdöden(sic!)

  SvaraRadera